Bakgrund

måndag 26 december 2011

Annandag jul och den traditionella kalkonen

Idag är det annandag jul och i min familj så innebär det att det blir kalkon till middag. Det finns en hel hög med underbara recept till kalkon så det är sällan vi gör den amerikanske varianten och fyller den och helsteker den i ugnen. Men ibland slår vi på stort och i år är ett sådant år. Fyllningen vi använder är faktiskt mitt alldeles eget konstruerade recept som kom till vinter 2005.

På den tiden bodde jag och min vän Åsa på Gotland. Vi har en gemensam vän som är amerikan men som bor i Tyskland. Det året sammanföll det amerikanska Thanksgiving med första advent. Vår vän skulle inte flyga hem till staterna utan skulle sitta helt ensam under en av de största amerikanska helgerna. Så Åsa och jag bjöd in honom att komma över till oss. Vår stora överaskning var att laga en riktigt traditionell thanksgiving middag åt honom.

Vi planerade middagen i veckor. Satt i timmar och läste på nätet vad den skulle innehålla och olika recept. Till slut bestämde vi oss för: kalkon med fyllning, sås, "stuffing" vid sidan om, potatismos, tranbärsgelé, sötpotatis i apelsinsås och till efterätt pecanötspaj med vaniljglass. Potatismoset och sötpotatisen var enkelt att fixa. Men sedan kom kalkonen. Vi letade i fyra butiker på ön utan att hitta en. Till slut fick vi tag på en som var inköps ansvarig som sa att kalkonerna vanligtvis kom först närmare jul. Men vi hade tur och de fick in dem lite tidigare. Nästa sak var pecannötterna, inte fanns det några sådana. Som tur var stod det i receptet att de gick att ersätta med valnötter. Det sista hindret var tranbärsgelé. Det löste vi genom att köpa koncentrerad tranbärssaft och göra egen gelé.

Åsa höll vår vän sysselsatt medan jag tog i tur med att laga all mat i mitt lilla, lilla kök. Det var grytor överallt och kalkonen stod i ugnen och jag vispade, mosade och hade mig för det vilda. Mitt i allt upptäckte jag: Jag hade ingen pajform! Som tur var bodde jag granne med en underbart vänlig dam som lånade ut sin pajform. Till slut, med hjälp av Åsa, blev middagen färdig och vi kunde servera vår mycket överraskade, och mycket rörda, vän. Han var verkligen tacksam och det kom nästan en liten tår i ögat. Maten var riktigt god, med undantag för sötpotatisen i apelsinsås. Det är visst en smak man måste lära sig att tycka om. Vår amerikanske vän åt den med förtjusning men varken Åsa eller jag fick ner mer än första tuggan.

Som tack för lånet fick grantanten ett fat med mat och en tallrik med efterätt. För en sak som är säker är att en kalkon innehåller väldigt mycket mat. Men å andra sidan så är det precis som med kyckling lätt att variera kalkonen. Men det var i alla fall då som jag för första gången slängde ihop min fyllning eftersom Åsa och jag inte hittade rätt recept för den. Nu tänkte jag dela med mig mitt recept till er. Om man nu inte vill göra en hel kalkon så går det lika bra att fylla en kyckling.

Helstekt kalkon

1 kalkon
150 g smör
1 dl kyklongbuljong

Fyllning:

3 skivor vitt rostbröd
5 cm purjolök
2 äggulor
1 dl grädde
100g smör
2 dl katirnplommon
1 äpple (helst Ingrid-Marie)
1 msk konjak (kan uteslutas)
2 tsk torkad rosmarin
salt och peppar

Ta fram brödskivorna kvällen innan och låt dem ligga framme så att de blir lite torra.

Strimla purjolöken och fräs den i ett par minuter och låt sedan svalna. Smält smöret till fyllningen och låt svalna. Hacka äpplet och katrinplommonen grovt. Skär brödet i små kuber. Krossa rosmarin, salt och peppar i en mortel tills det luktar starkt av rosmarin. Bland alla ingredienser till fyllningen utom brödet i en bunke. Blanda ner lite bröd i taget tills fyllningen är fast men kletig.

Ta ur kråset ur kalkonen och skölj av den och torka den lite med hushållspapper.  Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret till kalkonen och låt stå på en avstängs platta på spisen så att värmen från ugnen håller det flytande. Fyll kalkonen med fyllningen ungefär 2/3. Sy eller bind ihop öppningarna på kalkonen. Lägg den på ett galler ovanpå en en långpanna. Gnid in lite salt och peppar utan på kalkonen och pensla den med det smälta smöret. Sätt in den i ugnen i en kvart, ta ut den och vänd den ett halvt varv och sätt in den i en kvart. Ta ut kalkonen och sänk ugnen till 175 grader. Tillsätt buljongen till det smälta smöret och pensla det på kalkonen. Sätt in kalkonen i en halvtimme. Ta ut den och vänd på den och ös den och sätt in den i 30 min igen. Fortsätt så tills den är färdig. Man kan räkna med ca 30 min per kilo kalkon, så en 4 kilos kalkon tar ca 2 timmar. För att vara säker så lossa låret från kroppen på kalkonen, om köttsaften är klar är kalkonen färdig, är den däremot rosa eller röd behöver den stå inne längre.

Här hemma serveras kalkonen med potatis, sås, kokta brysselkål och smörstekta (i år hemodlade) palsternackor. Halsen, hjärtat och lungorna som brukar följa med kalkonen gör vi kattmat av. Teddy älskar det och det är väldigt nyttigt för våra katter att få äta lite rått kött och inälvor då och då. En period BARFade (Biologiskt Anpasad Rå Föda) jag honom. Att jag inte gör det nu för tiden är för att jag inte hittar något ställe som säljer kycklinghalsar här som var en av de grundläggande ingredienserna i maten. Men åter till kalkonen... Har man en katt som inte har något emot att tugga på större bitar av rått kött så kan man bara dela allt i lite mindre bitar och servera som det är. Men har man en katt som jag, som inte är så förtjust i att tugga sönder stor köttbitar, så delar jag allt i mindre bitar och lägger det i en matberedare och mixar det med en äggula. Det blir en gegamoja som räcker till två portioner här hemma och som är riktigt, riktigt god hälsar Teddy. Benen i kalkonhalsen är så pass sköra och små att katter utan problem kan äta dem så länge de är råa, lika så fixar de flesta matberedare och mixerstavar att slå sönder dem. Så både jag och Teddy rekommenderar detta recept som festmåltid. Det duger även att servera till hunden om det avsaknas katter i hemmet ;) . Jag vill dock påpeka att det inte är ett fullgott BARF recept utan snarare en festmåltid som kan ges då och då. Om det finns intresse kan jag skriva ett annat inlägg om BARF.

Jag hoppas jag har inspirerat någon där ute att laga kalkon, kanske till nyårsmiddagen? Nu ska jag gå och vända och ösa kalkonen i ugnen. Jag hoppas alla ni där ute får en bra och lugn annandag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar