Bakgrund

måndag 19 november 2012

Västgöta broderi, mönster 4, 5 och 6

Jag tyckte det var dags för tre nya mönster. Nu ger vi oss in på lite mer komplicerade mönster. Jag får be om ursäkt för färgerna, min scanner vill inte scanna rött :). Så allt det rosa ska vara rött.

Mönster 4 - Stjärna




Den här stjärnan pryder verkligen sin plats. Bården av fyrkanten i mitten sys med stjälkstygn, lika så de fyra "spröten". Bladen består av två små stygn på vardera sidan av "spröten". Trekanterna sys med langett stygn (förklaring finns här nedan) och sedan fylls den inre fyrkanten med liten korsbotten (även det förklaras nedan).


 



Man syr inte med två olika färger men jag använde mig av det för att det skulle bli tydligare. Börja med att sticka upp nålen längst till vänster i nederkanten (där de röda stygnen börjar på bilden) stick sedan ner nålen ett steg åt höger och stick upp den i samma höjd som förra gången. Var noga med att lägga tråden under nålen. Fortsätt på samma sätt.




Liten Korsbotten




Detta är en fyllnads teknik som man kan variera, men vi börjar med den enkla varianten. Sy först en bård runt området du ska fylla (se mönstret vilken typ av stygn du ska använda). Sedan drar man långa stygn tvärs över området (de röda trådarna) åt ena hållet och sedan åt andra hållet så att det bildas ett rutmönster. Där efter syr man ett litet korsstygn där trådarna korsas. Antingen använder man samma färg som på de lång trådarna eller så använder man motsatta färgen, det är en smakfråga. Man kan välja att göra rutorna som på bilden eller så väljer man att lägga stygnen på diagonalen så att de blir diamantformade.





Mönster 5 - Kors bård




Denna bård är lite mer kompakt än den som jag tidigare har visat. De blå stygnen sys med stjälksöm och de röda sys med långa stygn som får korsa varandra. Enkel och snabbsydd.


Mönster 6 - Kedjefyllnad




Detta är ett fyllnadssätt som kan användas över antingen små områden som ett hörn på en duk eller över större områden. De blå stygnen är kedjestygn (se nedan) och de röda prickarna är knutar. Kantkedjan består av kedjestygn som år hälften så stora som de som är inuti.


Kedjestygn






Kedjestygn sys på nästan samma sätt som öglestygnen jag visade förra gången. Men i stället för att sticks ner nålen för att fästa öglan på slutet så fortsätter man med nästa stygn. På så sätt blir det en kedja av öglor.







Knutar


Knutar är precis så enkla som de låter. Man sticker upp nålen och sedan slår man en knut på tråden som ska ligga precis ovanpå tyget. Stick därefter ner nålen under knuten och vips så ligger det en knut ovanpå tyget. Var bara noga så att knuten verkligen hamnar nära tyget, annars får man en bit tråd som inte är spänd och som gör att arbetet inte ser bra ut.



Det var allt för idag. Hoppas ni har roligt med mönstren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar