Bakgrund

lördag 4 augusti 2012

The secret history of the world

Jag har ju utlovat en recension av The secret history of the world, skriven av Jonathan Black. Men jag tycker att det är väldigt svårt att skriva ner mina känslor om boken.

Å ena sidan tyckte jag att det var en bra bok, den får läsaren att ändra synsätt om än tillfälligt och den ger en övergripande historiebild av esoteriska sällskap. Å andra sidan kan jag ibland tycka att den drar slutsatser utan att ha någon grund att stå på. "Det är så här efterson det är så det är" resonemang finns på ett par platser i boken. Vilket kan reta gallfeber på mig.

Boken tar med läsaren på en resa från universums början och genom historien fram till nutid. Det som är annorlunda är sättet som författaren väljer att se på historien. I stället för att utgå ifrån att vårt medvetande utvecklades när vår fysiska kropp var redo så utgår författaren ifrån synsättet att medvetandet existerade före materia. Allt från big bang och genom jordens och människans utveckling har skett för att skapa den ultimata behållaren för medvetandet. Alla större händelser och stora genombrott i människans historia har varit ämnade för att utveckla oss, att förbreda oss för nästa steg.

Som sagt. Det är ett intressant sätt att se på världen och på vår historia och vissa delar, som bokens synsätt på reinkarnation, kan jag vara beredd att hålla med om. Men sedan finns det delar som jag inte alls kan få mig att förlika mig med. Till exempel att människor inte hade blivit kära innan tidig medeltid eftersom vi inte var utvecklade tillräckligt långt innan dess.

Skulle jag rekommendera andra att läsa den? Ja, om inte annat så för att det är en fantastiskt tankeexperiment att läsa den och att den faktiskt får en att se på världen lite annorlunda. Dessutom står det mycket vettigt i den. Men som med alla böcker så gäller det att sålla och att använda sitt kritiska tankesätt. Jag kan dessutom tillägga att den bitvis är ganska tungläst eftersom hjärnan får arbeta för att hänga med i den annorlunda världsbilden. Men ja, jag tycker definitivt det är värt att läsa den. Om inte annat så gjorde den mig nyfiken på ett antal små sido ämnen som den tar upp i förbifarten. Så jag har beställt böcker från biblioteket om Dr Dee och Swedenborg.

Om det är andra som har läst boken så är jag alltid glad över att få höra vad ni tyckte om den.

1 kommentar: