Bakgrund

fredag 21 december 2012

Vegetarian eller inte?

Jag önskar er alla en riktigt god Yule, lite speciellt idag när vi enligt Maya kalendern går in i en ny tidsålder. Jag har haft en underbar yule med god mat och en trevlig liten ceremoni. Men i morgon tar julfirandet vid, alla mat måste ju börja lagas :).

Och på tal om mat så har jag fått en del frågor och åsikter om mitt inlägg om slakten som jag tänkte ta upp i ett och samma inlägg. Första frågan: Är du inte vegetarian?

Svaret är nej, jag är inte vegetarian.

Följd frågan brukar vara; varför inte, du är ju wiccan?

För det första så vill jag säga att jag inte har något emot vegetarianer eller vegetarisk mat. Men jag väljer att äta kött dels för att jag tycker att det är gott och dels för att jag är skapad att äta kött. Visst tänker ni, skapad för att äta kött. men sanningen är att så långt bak i tiden som vi kan följa vår familj, det vill säga till de små söta, ulliga halvapor som var förfäder till de människoapor som till slut blev till våra tidiga förfäder, så har kött varit en del av vår kost. De där små, söta, lurviga halvaporna levde på frukt, blad och insekter. Hoppar vi fram ett par steg till människoaporna så åt de, precis som tex schimpanser gör idag, kött när de kom över det. När vi sedan går in på humanoider, det vill säga våra förfäder efter det att vi och aporna gick skilda vägar, så verkar de till stor del ha varit samlar jägare. Det vill säga att de har levt på en kombination av frukter, bär, grönsaker, lavar, svamp, örter, kött, fisk och skaldjur. Det finns till och med forskning som hävdar att det är tack vare det ökade intaget av fisk och skaldjur och gjorde det möjligt för vår hjärna att utvecklas som den gjorde.

Så om man nu lägger ihop alla miljoners års utveckling så är min kropp anpassad för en blandad föda. Allt från var våra ögon sitter, hur våra tänder och matsmältningssystem fungerar till smak och luktsinnen är specialiserat för att äta en blandad föda. Människor är omnivorer, vi äter allt från grönsaker till kött, vi är inte gjorda för att vara carnivorer som katter som inte behöver grönsaker eller liknande men måste äta kött eftersom de själva inte kan producera ämnen som taurin. Inte heller är vi gjorda för att vara herbivorer som hästar som bara äter gräs och inte behöver äta kött, vilket förklarar varför hästars blindtarmar fortfarande har en viktig funktion i matsmältningen.

Då brukar alltid någon kontra med att vi inte behöver äta kött nu för tiden, vi kan klara oss utan. Det är iof sant. Med hjälp av bra kost och tillskott så kan man leva gott som vegetarian och till och med vegan nu för tiden. Men jag äter hellre en fullvärdig kost och skippar allt vad kosttillskott heter. Jag tillsätter hellre kött till mitt system (som både är gott och naturligt) än att tillsätta något konstgjort ämne som antingen är kemiskt framställt eller renat från animalisk form.

Sedan har vi två viktiga frågor i det här. Det ena är djurens välmående och det andra är miljön. Eftersom jag väljer att äta kött så anser jag att det är mitt ansvar att se till att djuren blir väl omhändertagna. Det är en stor del av skälet till att jag väljer att köpa mitt kött där jag gör. Bonden som föder upp grisarna har tre grisar i halvåret som får vara både inne och ute och han matar dem med massor med godsaker och kliar dem bakom örat och de lever ett väldigt bra grisliv. De slipper sedan att åka till ett slakteri och slipper stressen där. I stället avlivas de med bultpistol på gården och styckas i ett hus ungefär 100 meter från där de levde. På det sättet slipper jag storproduktion av stressade grisar och jag kan även minimera transporterna och spara på miljön.

Jag vill även säga att jag inte alls är anhängare av att man bör äta en t-bens stek varje dag. Jag äter inte kött varje dag, jag tror på att äta en varierad kost och det inbegriper fisk, skaldjur grönsaker, frukt och kött. Jag äter kött kanske 3-4 gånger i veckan, de andra dagarna äter jag fisk eller vegetariskt.

Så min lista varför jag äter kött:

1- Jag tycker det är gott
2- Det är nyttigt för mig (speciellt eftersom jag ofta har lågt blodvärde)

 

1 kommentar: