Bakgrund

måndag 23 juli 2012

Två recept

Ja som lovat, om än något sent, så kommer här recept dels på min gröna potatissallad och dels på lemon meringue pie.

Grön potatissallad




6-800g kokt färskpotatis
2 st ägggulor
2 tsk dijon senap
1 tsk kapris
2 tsk äppelcidervinäger
1 dl rappsolja
1 dl vatten
1 knippe gräslök
1 knippe persilja
1 knippe dill

-Blanda äggulorna, senapen, kapris och vinäger i en mixer eller med stavmixer till en slät blandning.
-Tillsätt oljan försiktigt medan du blandar (som man gör med majonäs).
-Tillsätt vatten och de hackade örterna. Smaka av med salt och peppar.
-Häll dressingen över potatisen och låt stå över natten.

Lemon meringue pie



Pajskal


120g smör
3dl mjöl
3/4 msk salt
3-6 msk vatten


Citronfyllning


2,5 dl socker
2 msk mjöl
3 msk majsstärkelse (funkar även med potatismjöl i akutfall)
1/4 tsk salt
3,5 dl vatten
2 st citroner, saft och skal
2 msk smör
4 st äggulor

Maräng


4 äggvitor
6 msk socker

Ugn: 175 grader

- Börja med att smula ner smöret i mjölet till pajskalet.
-Tillsätt vatten så att degen blir smidig.
-Låt degen vila i kylskåp i ca 30 min.
-Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga degen och snygga till den.
-Grädda degen i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills den är gyllenbrun. Låt den svalna.

-Häll socker, mjöl, majsstärkelse, salt, vatten, juice och rivet skal av citron i en kastrull och koka upp.
-Tag av värmen och rör ner smöret.
-Vispa äggulorna i en skål.
-Tillsätt ca 3 msk av citron lagen i äggulorna under omrörning.
-Vispa ner äggulorn i resten av citronlagen.
-Låt blandningen koka upp och småsjuda under omrörning tills den tjocknar.
-Häll citronkrämen i pajskalet.

-Vispa äggvitorna tills det blir ett skumm.
-Tillsätt socker och fortsätt vispa tills det blir hårda toppar i äggvitan.
-Spritsa eller klicka ut marängen ovanpå citronkrämen.
-Grädda i ca 10 min i ugnen, tills marängen har blivit gyllenbrun.

Tips är att citronkrämen är vansinnigt god att använda till andra bakverk. Tex göra "hallongrottor" men ersätta hallonsylten med citronkräm. Funkar även att klicka på vaniljglass och strö över krossade digestive kex.

1 kommentar: