Bakgrund

måndag 4 februari 2013

Björksav


När jag sitter här och skriver så trillar det stora snöflingor utanför fönstret och våren känns ganska långt borta. Men vi har precis passerat Imbolc och jag vet att våren närmar sig med stormsteg. I år är det dags att tappa ett par av björkarna runt huset på björksav och det gäller att börja planera i tid.

Vad gör man med björksav? Man dricker den eller så kokar man den till björksirap (ungefär som lönnsirap). Den är naturligt söt men lite syrlig och den är full av vitaminer och annat nyttigt.

Varför? Förr sa man att björksav stärkte blodet och kunde bota det mesta från lungsjukdomar till mask. Nu mer så visar studier på att björksav kan motverka karies och till viss del motverka cancer. Det finns även de som hävdar att om man dricker björksav på våren så minskar eventuella allergiska reaktioner mot björkpollen. Den kan även användas till hostmedicin. Men först och främst är det en god måltidsdryck som ger en bra dos av vitaminer, kalcium och kalium. Den innehåller även ämnet xylitol (där av den positiva effekten på tänderna).

Hur?
Man tappar saven när frosten går ur marken och temperaturen håller sig runt 8 grader, en bra tumregel är att göra det precis innan bladen blir till musöron. Viktigt är att detta inte ingår i allemansrätten så man måste fråga markägaren om lov om man inte har björkar på den egna tomten.

En björk kan ta skada av att tappas så man brukar säga att man inte bör tappa samma björk oftare än vart 3-4:e år och att det är viktigt att täppa igen hålet så att det inte blir röt skador. Absolut bäst är äldre björkar och man bör undvika björkar som har en stam omkrets på mindre än 15 cm.

Den absolut bästa tiden att tappa björkar är de två veckorna som leder fram till fullmåne. Detta därför att fullmånen påverkar hur kraftigt vattenflödet är i trädet.

Det finns ett par olika sätt att tappa en björk. Det absolut enklaste är att välja ut en tjock, hängande gren. Klipp av grenen  och trä på en petflaska.  Surra fast flaskan med lite hampa snöre och kontrollera att den håller även om den är full. Låt flaska sitta kvar och titta till den ofta, det tar ca ett dygn att fylla den. Töm och låt den sitta kvar tills grenen slutar sava. Kleta lite lera på snittet. Detta är en ganska vänligt sätt mot trädet som gör att man kan tappa samma träd oftare.

Ett annat sätt är att skära ett upp och ned vänt v i nävern på stammen. Vik ut V:et så det bildar en pip. Borra sedan ett hål in i stammen precis ovanför fliken ca 1-5 cm djupt beroende på hur tjock stammen är. Fäst sedan en behållare under pipen antingen av metall eller plast. Se till att det inte är en öppen hink då djur också uppskattar saven. Använd en hink med lock där man skär ett hål i locket så att saven kan rinna ner. Annars kan man sätta in ett sugrör i hålet (anpassa hålets storlek till sugröret) och leda ner det i en petflaska som man surrar fast mot stammen. När man använder denna metoden är det viktigt att man täpper till hålet när man är klar. Använd en blandning av mossa, lera och jord som man trycker in i hålet. Vik upp fliken över det igenfyllda hålet och kleta på lite lera.

Nu då? Ja när man väl har fått den eftertraktade saven så finns det ett par saker man kan göra. Dels dricka den rakt upp och ner. Den håller sig ca två veckor i kylskåpet och ca ett år i frysen. Vill man göra något annat gott så kommer här ett par tips:

Björksirap- sött och gott. Koka ner saven ordentligt, det ska bli ca 5% av ursprunsmängden (så börjar du med en liter ska det bli 0,5 dl sirap). Det tar tid och det blir inte så mycket men det är gott. En ordentligt reducerad sirap klarar sig ca 3 månader i kylskåp. Reducerar man inte sirapen ordentligt så kan den jäsa och då får man en sorts vinäger i stället.

Björkmjöd - detta är bara själva receptet, för en noggrannare genomgång av hur man gör så rekommenderar jag en google sökning.

4l björksav
1kg honung
vinjäst
2 st äpplen delade i fjärdedelar
ca 2 dl musöron av björk

Ta ett par dl av honungen och värm upp i en kastrull, låt den puttra och karamelliseras. Lägg i äpplebitarna och låt dem puttra med. Tillsätt resten av honungen, björksaven och musöronen. Värm upp så att honungen löser sig. Ta av från värmen och när brygden är ca 25 grader så tillsätter man jästen. Där efter är det bara att göra som man brukar när man brygger mjöd. 

Bubblande bordsvatten- Använd en sodastreamer eller liknande för att tillsätta lite kolsyra till björksaven. Väldigt uppfriskande. 

Hostmedicin- Riv en 1 cm tjock bit färsk ingefära, blanda ut med ca 2 msk björksirap, pressa i en halv citron och spetsa med en msk konjak. Botten upp...

Är det någon annan som också använder bjärksav och som kanske har andra användningsområden? Jag är alltid nyfiken på att lära mig nya saker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar