Bakgrund

söndag 3 februari 2013

Mac N Cheese


De flesta som har sett på en tvserie eller en film från USA har hört talas om Mac N Cheese. I USA är det något man kan köpa frystorkade små paket och bara tillsätta mjölk och vips har man en färdigmåltid. Därför framställs det ofta som skräpmat eller mat för de som är hopplösa på att laga mat.
Men jag kan säga att om man lägger ner lite extra tid och gör det hela från grunden så är det en riktigt god maträtt som de flesta gillar.

Mac N Cheese (makaroner och ost för de som inte är så svängda i engelska) är precis vad det låter som: makaroner med ost. Vissa gör det enkelt för sig och kokar makaroner och häller på riven ost så att den får smälta och tada: makaroner med ost. Ett "riktigt" recept består egentligen av kokta makaroner, en bechamel sås som man smälter ner ost i och sedana lite mer riven ost. Allt detta läggs i en form och gratineras i ugnen. Eftersom det är ett enkelt recept så kan man variera det i oändlighet.

Idag tänkte jag dela med mig av mitt favortirecept för Mac N Cheese. Det låter kanske lite omständigt, men det är verkligen inte det och det kommer att smaka underbart.


Mac N Cheese (för ca 3-4 personer)
5 dl makaroner
3 msk smör
7 dl mjölk
1 liten lök delad på mitten
2 vitlöksklyftor
1 hel kruddnejlika
2 lagerblad
timjan, 1 msk om det är torkad, 5-6 kvistar om den är färsk
1 tsk senapspulver
2 msk mjöl

5 dl riven ost (vad man ska använda för ost är ämne för en mindre bok, ursprungligen ska det vara hälften cheddar, hälften parmesan, men jag säger: ta vad du har och vad du gillar. Prästost, hushållsost, ädelost, färskost- de funkar alla men ger olika smak åt rätten)

2 dl ost skuren i 1cm stora kuber
salt och peppar

Ugn: 200 grader

Börja med att använda lite av smöret för att smöra en ugnssäker form.

Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen. När de är klara, häll av vattnet och rör ner ca 1 msk smör i dem så att smöret smälter och makaronerna inte klibbar ihop.
Häll mjölk, lök, vitlök, nejlika, lagerblad, timjan och senapspulver i en kastrull och sätt den på medelvärme. Mjölken ska bli varm, men inte koka. Den är klar när det ångar ordentligt från kastrullen och det doftar av kryddorna. Ställ kastrullen åt sidan så mjölken får ta till sig alla smaker.

Ta fram en kastrull med tjock botten och lägg i smöret. Låt det smälta innan du rör ner mjölet, det blir grunden i såsen. Låt smöret och mjölet puttra lite men utan att ta färg rör hela tiden. Sila i lite av mjölken och vispa. Låt redningen bli tjock innan du häller i lite mer av mjölken. När redningen åter igen är tjock och slät så kan du hälla i resten av mjölken. Vispa hela tiden för att undvika klumpar och att mjölken bränner vid. Låt såsen koka upp och låt den koka ett par minuter så att mjölsmaken helt försvinner. 

Ta såsen från plattan, när den slutar koka så räkna till tio (för att den ska svalna lite) och häll sedan i hälften av den rivna osten och rör tills den har smällt. Om såsen kokar när du häller i osten så finns det en risk att den skär sig. När osten är smält så smaka av med salt och peppar.

Häll ner makaronerna i såsen och blanda ordentligt. Tillsätt där efter ostkuberna och blanda. Häll allt i den ugnssäkra formen och strö över restena av den rivna osten.

Gratinera i ugnen i ca 25-30 min. Njut...

Tips:
- Knaperstekt bacon är super gott till. Antingen så serverar man det bredvid eller så smular man sönder baconet och blandar ner i såsen.
- Hela rätten förändras beroende på vilken ost man väljer. Därför rekommenderar jag att man satsar på någon man gillar. Min absoluta favorit är att använda hälften vanlig hushållsost och hälften ädelost. Men jag gillar även att jag kan använda den osten jag har hemma. Det är ett bra sätt att bli av med en gammal ostskank man har hemma i kylskåpet.   
- Gillar man lök (som jag) så kan man mumsa i sig löken medan man väntar på att rätten ska gratinera. Eller så skär man den i mindre bitar och serverar man den som tillbehör.   


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar