Bakgrund

lördag 9 mars 2013

Det gror och spirar, råd om ljus till växter


Ja nu är fröna på gång att komma upp som jag sådde förra veckan. Först upp var brysselkålen som nu nu har kommit upp i alla de små facken. Hos gurkörten och höstastrarna så har det kommit en grodd på vardera. Nu hoppas jag bara på att resten är på väg.

Men växtspurten hos brysselkålen gjorde att det var dags att börja tänka över hur man ska fixa ordentligt med ljus åt de små liven. Jag har mina odlingar stående i matsalen eftersom jag inte använder matsalsbordet till så mycket annat just nu. Men den stora naktdelen är att det inte finns upphängning för lampor där inne. Eftersom det dessutom är ett fint gammalt trätak i original så gör det ont i själen att sätta krokar i det. Läsningen blev att spänna ett snöre mellan det gamla spjälet och kroken vid fönstret (tack för idéen mamma) och sedan göra en liten upphängningsanordning med hjälp av snören och ståltråd. Det gick över förväntan (ignorera kläderna i bakgrunden då rummet även fungerar som torkrum under vintern).

SG1L3268

SG1L3267

SG1L3266

Så varför sätta upp extra ljus? Ja först och främst så är det så att fönstren i mitt "grorum" väter åt fel håll så när klockan är 11 på förmiddagen så försvinner solen. Så det blir ganska mörkt. Om man har förodlat växter inne och fått långa, rangliga, växter som skjuter i höjden men inte på bredden så beror det oftast på för lite ljus. Eller snarare på att ljus/värme ration är fel. Om man odlar i ett varmt men mörk rum så får man ofta det problemet. Växterna växer sig långa snabbt för att hitta upp till ljuset. 

Då är det bra att ge dem lite mer ljus. Man kan även sätta in en bordsfläkt som blåser lite på dem, men då ska de vara lite större eftersom de är känsliga för drag i början.

Vad ska man använda för ljus? Det här är en hel vetenskap och växterna behöver olika sorters ljus beroende på vilken period de befinner sig i. Men enkelt sett så behöver växter blått(kallt) ljus för att grönmassan ska växa och rött(varmt) ljus för att blomma och bära frukt. Så om man bara vill ge växterna lite extra ljus när man förgror dem och sedan planerar att flytta ut dem så ska man satsa på blått ljus. Ljusets temperatur (som avgör färg) mät i Kelvin (K) och enkelt sagt så ger en lägre temperatur varmare färger medan en högre temperatur ger kallare. Så till uppdragning av plantor vill man ha så hög K som möjligt (helst över 3500).

Var hittar man sådana lampor? Ja det finns ju naturligtvis speciallampor framtagna för växter. Dessa är dock dyra och ska man bara ha dem för att dra fram frön som hobbyodlare så är det slöseri med pengar (enligt mig). Enklaste sättet att hitta en lampa med blått ljus är att vända sig till lysrören. Lysrör är oftast enkla att få tag i i blå nyanser medan energilampor ofta går åt det varmare hållet. Jag införskaffade min trevliga lilla armatur och lysrör på biltema, tillsammans kostade de ungefär 150kr. Ett lagom pris. Man kan även hitta armaturer billigt i secondhandaffärer och bara köpa till nya lysrör.

Hur ska man sätta upp det? Ja bäst är att ha ljuskällan så nära plantorna som möjligt. Man brukar säga att kvalitén på ljuset försämras drastiskt var 5:e cm. Så som ni ser på bilderna gäller det att hänga dem ganska lågt. Tänk då på att kontrollera så att ni inte steker de stackars växterna. En del ljusrör kan bli varma. Då är det bra att ställa in en fläkt eller höja ljusröret. Det får man avgöra själv.

Hur länge ska man ha tänt? Ja själva grejen är ju att försöka efterlikna naturen så någon stans mellan 12-16 timmar är det optimala. Jag brukar nu i början följa solens upp och ned gång. När växterna blir lite större så låter jag det vara tänt lite extra på kvällen. 

Med hjälp av en enkel lampa som den jag har så kan man börja så sina mer "krävande" växter som tex tomater och chili redan i november och låta dem växa til lsig under lampan. Då får man en tidig skörd och kraftiga och fina växter.
Lycka till med fröna :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar