Bakgrund

lördag 2 februari 2013

Jeanskjol med stickad kant del 2

Förra gången så klippte vi till jeansdelen och sicksackade kanten samt stickade den nedre delen. Nu tänkte jag visa hur jag satte dit kantband och satte ihop de båda delarna.

Så man har tre alternativ när det kommer till den nedre kanten på den stickade delen. Antingen låter man den rulla sig (då behöver man inte göra något), eller så virkar man en kant längst ner så att den inte rullar sig eller så sätter man på ett kantband (sk snedremsa). Jag valde att sätta en snedremsa i blått längst ned. Viktigt att tänka på är att man använder just en snedremsa och inte ett vanligt band. Vad är skillnaden? En snedremsa är skuren på tygets diagonal och är därför mer elastisk än vad ett vanligt band är. Detta underlättar om man inte har en spikrak kant. Det blir helt enkelt ett snyggare resultat. En snedremsas kanter är invikta så att den blir dubbel.

Börja med att vika ut ena kanten av snedremsan och nåla fast den kant i kant med rätan på den stickade delen (ja du läste rätt, på rätsidan ska det vara).

SG1L3187

När du nålat fast runt hela kanten klipp intejag upprepar: inte, av snedremsan. Låt det sitta kvar en minst 10 cm lång "extra bit" på slutet. Ibland så drar symaskinen mer i tyget än vad man gör när man nålar. När man nålat färdigt så syr man precis, precis innanför vecket.

SG1L3189

Detta är varför man inte ska klippa av snedremsan innan man sytt. Den lilla "bubblan" av tyget skulle ha blivit utan snedremsa, eller så hade jag fått skarva in en extra bit, om jag hade klippt. Nu kunde jag bara ta bort den sista nålen och fortsätta sy fast remsan med hjälp av den överblivna biten.

Så här ser det ut på rätsidan och avigsidan när man sytt första gången:

SG1L3194SG1L3195

Nu viker man remsan över kanten och nålar fast den på avigsidan. När man ska sy fast den på avigsidan finns två olika sätt. Antingen använder man maskin och syr då så att sömen hamnar precis kant i kant med där remsan slutar på rätsidan. Eller så syr man med små kaststygn för hand. Jag syr för hand.

SG1L3208

Jag vet att det är lite svårt att se stygnen (vilket är meningen) men det viktiga är att man ser till att göra dem ganska små och se till att de inte syns på rätsidan.

Nu är det dags att sy fast den stickade delen med jeansdelen. Den stickade delen ska vara under jeansdelen så att det kan bildas en liten frans i slutet av jeansdelen. Börja med att nålafast de båda delarna i varandra. Se till att det ser jämt ut. Sy sedan med raksöm fast de båda delarna ovanpå där du tidigare har sicksackat.

SG1L3206

Som ni ser så börjar jeansdelen redan fransa sig lite. Man kan snygga till den lite allt eftersom, men en liten frans kommer att göra att kjolen ser lite mer arbetad ut. Tänk på att fransningen kan komma att gå så långt upp som till sicksackningen så sätt inte raksömen under den.

Så här ser den färdiga kjolen ut (jag tänker inte modellera den då jag för närvarande har högst orakade ben ;) )

SG1L3204SG1L3203

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nästa gång ska jag göra mig en grön en och kanske ska jag ge mig på att göra en långkjol och då använda benen på jeansen som remsor som man kan varva mellan remsor av det stickade. Så varför rekommenderar jag detta projektet till er?

- Återanvändning, i stället för att slänga gamla jeans får de nytt liv och vill man så kan man lika gärna använda restgarner till den stickade delen.

- Enkelt, ett bra nybörjar projekt som det är lätt att lyckas med.

- Snyggt och unikt. Två ord som alltid är roligt när det gäller ens kläder. Eftersom det går att variera både färger, stickmönster, längd och material i det oändliga så behöver man inte vara rädd att möta någon på stan med samma kjol. Samtidigt så är den av samma anledningar väldigt lätt att anpassa till till just din smak och stil.

Så jag kan helhjärtat rekommendera detta projektet till er andra :)

1 kommentar: