Bakgrund

torsdag 28 juli 2011

Humle

  

Humle är ännu en av mina favoriter bland nyttoväxterna, jag vill inte direkt kalla den en ört. Jag önskar att jag hade en humleplanta eller två i trädgården, men jag har ännu inte funnit den rätta platsen för den.

Humle används till en rad olika saker. Mest känt är det kanske för sin del i öltillverkningen. Det är bitterämnena i honblommorna som man först och främst vill åt när det kommer till öl. Förr så ansågs humlen så viktig så att den ingick i det tionde som man skulle betala till kyrkan. Eftersom stjälkarna är rika på fiber han man använt dem för att spinna tråd. Eftersom humle kottarna innehåller alkolider som verkar sövande så har man även använt humlen i små kuddar som man stoppar under huvudkudden som ett naturligt sömnmedel. Den sägs även stimulera aptiten och matspjälkningen.

Recept och huskurer

Humlekudde

Klipp ut en avlång bit lakansväv eller likvärdig tygbit. Vik den dubbel och sy igen två sidor. Lägg i 3-6 humle kottar och ev en eller två kvistar lavendel och sy ihop den tredje sidan. Lägg under kudden för att få en bra natts sömn.

Humlete

Lägg två matskedar torkade sönderdelade humlekottar och en tesked torkad lavendel i en tesil och ställ i en mugg. Fyll på muggen med kokande vatten och låt dra i ca fem minuter. Ta ur tesilen och smaksätt ev med en tesked honung. Drick strax innan sängående för att sova gott.

Gotlandsdricka

(receptet ger ca 10l och drycken får en alkoholhalt på omkring 5-13%)

2,5 kg malt

200g farinsocker

600g strösocker

75g sirap

10g humle kottar

1/8dels paket jäst

ett par kvistar enris

Koka enriset i vatten (så att det täcker enriset) ett par minuter. Ta ett kärl med kran i botten och lägg mer enris  i botten. Häll på malten. När vattnet med enris kokar så häll det över malten. Låt stå i två timmar och öppna kranen så att vätskan rinner ut. Tillsätt socker, sirap och humle till vätskan och koka upp. När drycken har svalnat till omring 30 grader så lägg i jästen. Låt jäsa i 3-4 dagar. Tillsätt därefter lite mer socker var 3:e dag. Efter 12-14 dagar kan man njuta av drycken. Den bör drickas innom 3-4 dagar efter det att den är klar.

Tipps: Drycken kan frysas när den är klar. När man tinar den så lägger man i lite jäst och socker och låter den stå över natten innan man dricker den.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar