Bakgrund

måndag 25 juli 2011

Körsbärs recept



Jag lovade att lägga upp ett par av de recepten jag har till körsbär. Jag håller för det mesta vad jag lovar så här kommer en hög med underbart smarriga körsbärsrecept.

 

Körsbär i rom

 1 kg urkärnade körsbär

5dl vit rom

6dl strösocker

1 vaniljstång

1 citron

Ta en stor, väl rengjord, glasburk med tätslutande lock. Häll i körsbären. Blanda socker och rom i en skål. Skär i tu vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner fröna i romen. Lägg vaniljstången i burken med körsbär och häll romen över. Tvätta citronen noga och skär den i skivor som läggs ovanpå körsbären. Förslut burken och ställ i kylskåp. Skaka burken en gång om dagen så att sockret som samlats i botten löses upp. Låt stå till sig i 6.8 veckor.

Serverings tipps: Skär en tjock skiva sockerkaka, dränk in den i lite körsbärsrom, vispa grädde luftig men inte hård. Lägg på en klick på sockerkakan och lägg på ett par av bären.

 

Körsbärssaft

4 l körsbär (med kärnor)

1,2 l vatten

12 dl socker

1-3 droppar bittermandelolja

Koka körsbären i vattnet tills skalet spricker och de blir mosiga, tryck bären mot kanten av kastrullen så att de mosas. Sätt upp ett  silställ med silduk och en stor bunke under. Häll bären i silduken och låt stå i ett par timmar, helst över natt. Häll saften i en gryta och blanda ner sockret och ett par droppar bittermandelolja. Låt saften koka upp och se till att allt sockret har löst sig. Ta grytan åt sidan och skumma av skummet antingen med en sked eller hålslev. Häll upp saften på flaska och låt svalna.

OBS: Eftersom saften inte innehåller konserveringsmedel så står den sig inte så länge utanför kylskål. Häll upp den på 0,5l petflaskor och frys den så varar den längre.

 

Spottkräm

1 l körsbär (med kärnor)

2dl vatten

1-4 dl strösocker (beroende på bär och smak)

1 rågad msk potatismjöl

Rör ut potatismjölet i ett glas vatten. Häll bären och 2 dl vatten i en kastrull tillsammans med lite socker och låt koka upp. Smaka av och tillsätt ev mer socker vid behov. När körsbärens skal spricker så reder man krämen genom att ta den från värmen och röra ner ett par skedar av vattnet med potatismjöl i taget. Låt koka upp igen och upprepa till rätt konsistens. Servera med mjölk.

Tips: Eftersom det finns kärnor i krämen så är det bra om alla får en liten kopp att lägga kärnorna i.

 

Körsbärspaj

Bärdel

5dl urkärnade körsbär

2 msk socker

1 msk potatismjöl

Smultäcke

4 delar muscovado socker

10 delar vetemjöl

10 delar havregryn

3 delar hackade nötter

smällt smör

Ugn: 200 grader

Häll bären i en ugnssäker form. Strö över socker och potatismjöl och blanda runt. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt smält smör tills det blir en något sammanhållande massa. Smula massan över bären och droppa lite smält smör över. Ställ in i ugnen i ca 30 min eller tills bärsaften bubblar upp på sidan.

Tipps 1: Jag väljer att inte skriva ut bestämda mått på smultäcket eftersom det då är enkelt att anpassa mängden om man vill ha större eller mindre paj. Så länge man använder samma "del" så går det att använda msk, dl eller gr. Täcket går att använda till all sorts frukt och bär.

Tipps 2: Byt ut nötterna mot kokos, cornflake eller torkade bär. Kan även uteslutas.

 

Jag hoppas de här recepten inspirerar någon. Jag kan garantera att de är supergoda allihopa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar