Bakgrund

söndag 24 juli 2011

LavendelJag älskar lavendel. Allt hos den här växten gör att jag bara vill ha mer. Den doftar underbart, den är vacker att titta på, den lockar till sig fjärilar och andra flygfä och den är så användbar. Lavendel var den första ört som jag odlade, vilket gör mig nostalgisk. Den är dessutom lätt att skörda och lätt att använda. Just nu har jag lavendel lite överallt i trädgården. Jag har ett par olika sorter som skiftar i olika nyanser. Den enda sorten som inte vill övervintra för mig är fjärilslavendeln. Men det händer att jag köper en planta och sätter i en kruka över sommaren eftersom de är så vackra.

Användningsområdena för lavendel är många. Det vanligaste är kanske att lägga torkad lavendel i små påsar och lägga in i garderober och klädkammare. Det gör inte bara att kläder och linnen doftar sommar utan håller mal och andra skadedjur borta. En likadan påse kan läggas under kudden för att få en god natts sömn då lavendel är rogivande. Förutom detta hjälper lavendel mot oro, nervös och orolig mage, klåda, brännskador, ömma muskler och huvudvärk (se recepten nedan). Dessutom är det en god krydda i mat och bakverk.

Recept och huskurer

Jag rekommenderar att inhandla en eterisk lavendelolja av hög kvalité. Det är en av de få eteriska oljorna som kan användas direkt på huden utan att behöva blandas eller drygas ut. Har man en flaska lavendelolja så har man första hjälpen på flaska. Ta en bomullstuss med lavendelolja på och stryk på insektsbett för att förhindra klåda, ta på lättare brännskador för att lindra obehaget samt på skynda läkande. Stryk på sår för att desinficera, men undvik att använda på sår som blöder mycket då lavendel stimulerar blodcirkulation. Massera in lite olja på tinningarna om du känner att du börjar få huvudvärk men var försiktig om du har migrän som utlöses av starka dofter.  En skvätt lavendelolja i lite vatten ovanpå en aromalampa gör att man slappnar av.

Lavendelte

Lägg 2 tsk torkade lavendelblommor i en tesil och häll på kokande vatten, omkring 2-2,5 dl (lagom till en mugg), och låt stå i 5 min. Smaksätt eventuellt med lite honung. Kan motverka huvudvärk och främja sömn.

Lavenderbad

Tappa upp ett badkar med riktigt hett vatten. Droppa i ett par droppar eterisk lavendelolja och häll i två matskedar torkad lavendel (vill man slippa att lavendeln flyter omkring kan man lägga den i en bit gasväv och knyta till en påse som man lägger i vattnet) samt en näve havssalt. Vänta tills vattnet är lagom varmt för att bada i och kryp ner i ett avslappnande och avstressande bad. Om man inte har badkar kan man göra samma sak fast i en balja och ta ett härligt fotbad.

Lavendervatten

Lägg 2 msk torkad lavendel i en skål och häll över 5 dl kokande vatten. Låt stå tills vattnet har svalnat och sila bort blommorna. Vattnet kan sedan användas för att badda sår, bränskador eller ömma muskler. Eller häll upp i en flaska och använd som ett uppiggande ansiktsvatten.

Lavendelkakor

Ingredienser: 2 ½ dl mjöl, ½ dl socker, 1 msk vaniljsocker, ½ tsk bakbulver, 1 tsk torkad lavendel, 100-125 g smör eller margarin och strösocker till dekoration.

Ugn: 175 grander

Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg antingen för hand eller i matberedare. Vira in i plastfolie eller lägg i en plastpåse och ställ i kylskåpet i minst 30 min men gärna i 1 timme. Dela degen i två delar och rulla varje del till en ca 4cm tjock rulle. Rulla rullen i strösocker och skär varje rulle i ca 15 skivor. Lägg på en bakplåt och grädda i ugnen i 10-15 min beroende på ugnen.

Lavendel inom magin

Inom magin anses Lavendel ha samma egenskaper som inom örtmedicinen. Det vill säga att den anses vara renande och avslappnande. Den anses även kunna skydda mot onda andar och mardrömmar, hysteri och otålighet. Den sägs kunna lyfta anden och används ibland som en ört som förstärker divination, det vill säga spådom, både på grund av sina avslappnande egenskaper och sin färg.

Det var lite om lavendel. Om ni uppskattade denna ganska komprimerade sammanfattning så kan det hända att det kommer liknande för andra örter. Jag hoppas ni provar något av recepten och får nytta av dem, kakorna är ljuvligt goda.

3 kommentarer: