Bakgrund

lördag 30 mars 2013

Påsktårta


Jag lovade ju att dela med mig av receptet på min påsktårta så här kommer det. Det blir en riktigt god tårta som är svår att bara äta en bit av, så nu är ni varnade ;) .
Linas Påsktårta
SG1L3277
Tårtbotten
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
3 dl visp grädde
250g mascarpone ost
75g vit choklad
2 dl frysta blåbär (hela)
Dekoration
200g vit marsipan
gul karamellfärg
florsocker
kakao
godisägg
Dag 1
Börja med att ta fram en springform (form med löstagbara kanter). Ta ett bakplåtspapper och lägg på botten, kläm sedan fast kanten så att du låser pappret. Klipp bort överflödigt papper. Ta ett nytt bakplåts papper och klipp två remsor som är lite bredare än vad kanten är hög och ställ dem inuti formen (på detta sätt slipper man bröa formen och det är lätt att få ut botten).
Sätt ugnen på 175 grader (C).
Vispa ägg och socker poröst (stressa inte utan låt det bli riktigt fluffigt).
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke, sikta gärna ner mjölet.
Tillsätt en tredje del av mjölet i äggblandning och rör om med slickepott tills det blandas. Tillsätt hälften av vattnet och blanda, tillsätt hälften av det kvarvarande mjölet och blanda, tillsätt det sista vattnet och blanda och tillsätt det sista mjölet och blanda.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Låt botten svalna lite. Tag sedan bort kanten på formen och skala bort pappret. Stjälp upp botten på ett fat och skala bort understa lagret av papper. Täck med en bakhandduk och låt svalna helt.
Dela botten i tre delar. Den mittersta delen ska användas överst när du monterar tårtan, den är lättast att forma och det blir mycket snyggare.
Smält den vita chokladen i vattenbad eller i micron (var försiktig eftersom vit choklad lätt bränner).
Vispa grädden, den ska vara fluffig men inte hård. Vispa ner mascarponen i grädden och vispa slätt.
Blanda ner chokladen under vispning. Det är verkligen viktigt att du vispar hela tiden när du rör i chokladen eftersom den börjar stelna direkt när den kommer i kontakt med gräddblandningen. Om man är lite ”lat” så kommer det bildas små ”klumpar” av vit choklad. Det blir ingen osmak men det ser lite konstigt ut.
Ta den under delen av botten och bred på ett lager med fyllning. Strö över hälften av blåbären (går även bra med andra bär). Det behövs inte socker på bären då fyllningen är söt nog. Lägg på den översta delen av bottnen och bred ut lite mer fyllning och strö över resten av bären. Lägg på lite mer fyllning och försök forma den som en kupol. Lägg på den sista biten av botten. Täck nu både locket och sidorna med den fyllningen som är kvar.
Lägg på plast och låt stå i kylskåpet över natten.
Dag 2
Ta fram marsipanen, den gula färgen, florsocker, kakao, kavel, sporre att skära med (eller kniv) en 6 kantig penna (typ gul blyertspenna) och tårtan.
Knåda marsipanen mjuk och tillsätt lite gul karamellfärg, arbeta in tills marsipanen är genomfärgad. Tillsätt lite mer om du inte är nöjd med färgen (det är bättre att börja med för lite och tillsätta lite i taget än att ta för mycket så att marsipanen blir för blöt.
Sikta ut florsocker på bänken och kavla ut marsipanen till en tunn platta. Ta ett snöre och mät omkretsen på tårtan så du vet hur långt bandet behöver vara. Om du tycker det blir för jobbigt att kavla i ett stycke kan man dela det i hälften. vänd marsipanen med jämna mellanrum så att den inte fastnar.
När du har fått marsipanen lagom lång och tjock så använd kaveln som linjal och skär ut ett band med hjälp av sporren (det blir väldigt snygga kanter) elelr en kniv. Gör bandet ca 1 cm bredare än vad tårtan är hög.
När bandet är utskuret tar man pennan och rullar den längst ena kanten så att det bildas en 1 cm bred krullig kant. denna kanten ska vara uppåt när man sätter fast bandet runt tårtan.
När bandet är på plats så ta bort allt florsocker från bänken. Samla ihop all kvarvarande marsipan och arbeta in kakao i den så den blir brun. Pudra även bänken med kakao. Kavla ut marsipanen som förut och skär ett tunnare band av den bruna marsipanen. Denna gången behöver du inte krusa kanten. Fäst bandet längst ner på tårtan.
marsipan

För att göra en rosett så skär man en remsa av marsipanen, tar ändarna och böjer in till mitten och slår sedan en liten remsa om den stora remsan så skarven sitter fast (bilden till vänster).
Av den marsipanen som är kvar gör man två kaniner. Båda kaninerna börjar med tre bollar, en stor, en mellan och en liten. Den stora är kroppen och den mellersta är huvudet och den lilla är svansen. De stora och de mellersta bollarna formar man så de blir lite koniska och klipper sedan isär ”spetsen” på mitten.
Den sittande haren gör man genom att vika ner de två spettsarna på kroppsdelen och sätta fast huvudet ovanpå och svansen där bak.
Den liggande kaninen gör man genom att lägga kroppsdelen ner och forma spetsarna till tassar. Sedan sätts huvudet på där tassarna börjar dela sig och svansen sätts på där bak.
Sätt kaninerna där du vill ha dem på tårtan och börja sedan lägga på godisäggen efter smak.
Sådär, nu är tårtan färdig att ätas…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar