Bakgrund

torsdag 4 augusti 2011

IsopKallas ibland Norrlands lavendel då den har ett liknande växtsätt men är härdig längre upp i landet än lavendeln. En vacker växt som är nästan lika användbar som lavendeln. Man har använt Isopen för att rena tempel och för att rena sjukhus för spetälska. Den planteras tillsammans med kål för att förvilla kålfjärilar. Den används som slemlösande och mot blåmärken och sår. Även reumatisms sägs bli bättre när man använder örten. Dock bör man undvika den om man är gravid eller har epilepsi.

Recept och huskurer

Isopte

Lägg 2 tsk torkad Isop i en tesil och lägg i en kopp. Häll på kokande vatten och låt stå i 5 min. Smaksätt eventuellt med lite honung. Är slemlösande och kan hjälpa vid astmabesvär. Även bra mot matsmältningsbesvär och väderspänningar.

Isopgrötomslag

Ta ca 2 dl färska eller torkade och blötlagda Isopblad. Koka tillsammans med ett par msk vatten till en gröt. Låt svalna något och lägg i i en handduk som viks ihop till en "kudde". Kudden läggs på det drabbade området. Hjälper mot blåmärken, sår och reumatism.

Ångad Isop

Ta en stor skål eller bunke. Häll i ca 2 msk torkad Isop och häll på ca 2 dl kokande vatten. Låt stå och dra i 5-10 min. Häll sedan på rikligt med kokande vatten. Luta dig över skålen med en handuk över huvudet som håller ångan inne. Andas in så mycket ånga som du kan. Kan hjälpa mot astma, tätt bröst och hosta.

Isop inom Magin

Främst används Isopen för sina renande egenskaper inom magin. Droppa ner ett par droppar eterisk Isop olja i badvattnet för ett renande bad. Använd te receptet ovan men låt teet svalna och använd vattnet för att rena hemmet eller ett föremål. Bränn torkad Isop för att rena hemmet och luften.

1 kommentar: