Bakgrund

tisdag 2 augusti 2011

Lammas

Igår firades Lammas, den första skördehögtiden. Här hemma satsades det på hemodlad mat. Bland annat den väldigt goda sommarsoppan, en redd soppa på färska morötter och ärtor, som jag tänkte dela med mig receptet av.

Sommarsoppa

Färska ärtor och morötter (det fungerar med frusna ärtor men smaken blir inte det samma)

Vatten

2 grönsaksbuljongtärningar per 2,5 dl vatten

Mjölk, dubbelt så mycket som vatten

3 msk mjöl till  2,5 dl vatten

 

Plocka morötter och ärtor.

Rensa ärtorna och skölj och slanta morötterna. Lägg i en kastrull och häll på vatten tills det knappt täcker grönsakerna och lägg i buljongen.

Låt koka i 20-30 min eller tills grönsakerna är mjuka. Rör ut mjölet i lite kall mjölk. Tillsätt resten av mjölken till soppan och tillsätt lite av mjöl och mjölkblandningen. låt koka en stund och tillsätt mer av blandningen om soppan är för blaskig. Den ska vara krämig men inte som stuvning.

Servera direkt, gärna med hårtbröd och saltgurka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar