Bakgrund

lördag 20 augusti 2011

Kärleken

Det har dykt upp en hel del intresse för mitt kärleksliv på sistone. Fråga mig inte varför för det är inget direkt att hurra för just för tillfället. Men det fick mig i alla fall att fundera över det här med kärlek.

När man berättar för någon att man pysslar med örter och magi som inte är insatt i ämnet så får man ofta frågan om man gör kärleksdrycker. Kanske för att det är ett område av människors liv där vi ofta inte har någon kontroll. I alla fall känns det så. Vi är utlämnade åt våra hormoner och vår genetiska programmering. Visst är det lite skrämmande.

Jag brukar svara med att jag aldrig brygger kärleksdrycker men om de behöver höja potensen så är det bara att fråga ;) . Så varför brygger jag inte kärleksdrycker? Är det för att kärleken inte är viktig nog? Eller för att karma ska bita mig i rumpe stumpen? Eller kanske för att jag inte vet hur? Svaret är nej, nej och nja.

Eftersom jag aldrig har försökt göra en så kan jag inte direkt säga att jag vet hur man gör en. Men kärleksdrycker är lätta att få tag recept på. Jag tycker inte att kärlek är oviktig, snarare tvärt om så är det en av de viktigaste delarna av våra liv. Och inte bara den kärleken vi får av en partner utan kärleken mellan föräldrar och barn, mellan vänner och till och med mellan djur och människa. Kort sagt så är det kärlek som sätter krydda på livet.

Då har vi det här med karma, eller snarare trefaldighetslagen. I "The wiccan rede" (en samling regler, eller förmaningar av moralisk natur som de flesta wiccaner följer) står det:
Mind the Threefold Law ye should, three times bad an' three times good.

Vissa tar detta ordagrant, det du gör kommer tillbaka till dig tre gånger. Så om du gör något elakt, säg att du ser till att din odrägliga svärmor åker fast för fortkörning, så kommer du få tillbaka detta trefalt,  det vill säga du åker fast för fortkörning tre gånger på raken. Många, och jag ansluter mig till dem, påpekar att detta är ologiskt om det endast gällde för magi. Varför skulle en sådan natur lag endast gälla magi? Och att det inte gäller övriga världen vet vi eftersom då skulle alla mördare, rånare och liknade få tillbaka trefalt vad de gjort. Dessutom så funkar lagen inte bara på det onda utan även på det goda. Så om jag donerade 10 kr till röda korset skulle jag få 30 kr från någon annan. Vi vet tyvärr att det inte fungerar så riktigt.

Så vad är det trefaldighetslagen säger? Jag tolkar det som att vi ska vara medvetna om att allt vi gör få konsekvenser. vi kan inte förutse allt som händer av en handling vi gör. Ni som har sett Äppelkriget vet jag vad talar om. Anna slänger ut en sko genom fönstret som träffar en hund(?) som springer iväg (här tar ett händelse förlopp vid som jag inte riktigt minns) det slutar med att en flaska med sprit hälls ut i en hink som förväxlas med en annan hink som hälls i en bastu som gör att en riksdagsman blir full som gör att han fullständigt gör bort sig vid riksdagsmötet om en ny lag vilket gör att det inte blir någon ny lag. Så vem skulle kunna tro att allt det hände för att man kastade ut en sko genom fönstret?  Jag säger det igen: Alla våra handlingar får konsekvenser för oss själva och för andra. De sprider sig som grenarna på ett träd.

Så åter till kärleksdrycken. Om jag gör en kärleksdryck och ger den till X för att han ska bli kär i mig, hur vet jag vilka konsekvenser det får? Det finns flera möjligheter. Vi kan leva lyckliga i alla våra dagar, få 75 barn, 167 barn barn och allt är frid och fröjd. Eller så kanske X egentligen älskar Y som blir så besviken när X sviker henne att hon helt ger upp på kärleken och där som en ensam gumma med 45 katter i ett skjul mitt i ingenstans. Eller så kanske X är homosexuell, och det blir bara fel på alla sätt och vis. Eller så kanske jag dagen efter jag gav X kärleksdryck skulle ha träffat Z, mitt livs kärlek men nu kommer vi aldrig att träffas. Eller så träffar jag Z och dumpar X som blir en bitter gammal gubbe som skriker åt alla "ungdomar" under 56 år att de inte vet vilken tur de har. Eller i värsta fall så kanske alla ovanstående scenarion (med undantag av det första) inträffar. Dessutom så måste man fråga sig; är jag verkligen så desperat att jag vill tvinga någon att älska mig? Alla som har sett Love Potion #9 (toppen film som jag rekommenderar varmt) vet att framtvingad kärlek inte alltid är så kul. Skulle du kunna leva resten av ditt liv med någon som du vet att du har "tvingat" att älska dig? Skulle du inte hellre vilja ha någon som faktiskt vill vara där av fri vilja?

Det är därför jag inte gör kärleksdrycker, konsekvensanalysen ger mig huvudvärk...

Även inom divinationen (tarot, runor mm) så är det väldigt vanligt att frågorna handlar om kärlek. Älskar han mig? Vart är vårt förhållande på väg? Vet han att jag existerar? Kommer han bjuda ut mig? Ja det finns verkligen ett oändligt antal frågor i ämnet. Jag vet att många som ger läsningar i tarot och runor tröttnar på alla dessa eviga kärleksfrågor. Men jag tycker det är trevligt att veta att det finns så många människor där ute som när man frågar dem vad de vill veta om framtiden svarar: Kärleken. Visst ingjuter det hopp om framtiden? Och min absolut personliga favorit är när jag på utkomst platsen i tarot drar upp Alkemisten för ett par. Det ger mig hopp även om mig själv :).

Ja det var lite blandade tankar om kärlek från mig. Fast jag höll ju på att glömma att svara på frågorna som fick mig att dra iväg på den här utläggningen: Nej jag har ingen pojkvän just nu och nej jag har ingen pojkvän på gång. Jag är singel och är ganska nöjd med det just nu (jag har ju Teddy som sällskap).

3 kommentarer: