Bakgrund

torsdag 25 augusti 2011

Hösten knackar snart på dörrenJa sommaren börja lida mot sitt slut. Trotts att måndagen var riktigt varm och solig så känns det nu att hösten står och väntar på sin tur. Dagarna är kortare och den där dygns värmen som gör att man kan ha öppet fönstren hur vädret än är på sommaren börjar försvinna. I morse frös jag lite när jag svängde benen ur sängen.

Men dagen har varit varm även om solen har varit frånvarande. Men jag har sysslat med förberedelser inför hösten i trädgården. Jag har tagit upp all min lök, den hänger nu på tork.  Även morötterna åkte upp och lades in för förvaring. Dessutom har jag börjat gräva i landen. Jorden behöver luftas och alla små eländiga ogräsrötter som man inte får bort när det finns massor med grönsaker i landen ska rensas bort. Min mamma säger alltid att ogräsrensning börjar redan på hösten. Det ogräs som tas bort redan på hösten slipper man plocka bort på sommaren. Det stämmer ju bra så jag plockade så gott jag kunde. Nu är tre av sex land grävda och klara för vinter vilan. Nu är det bara palsternackor som fortfarande är kvar i jorden. Ja om man inte räknar bären och gurkorna och pumporna då. Nästa steg är att gräva färdig de tre andra landen och flytta jordgubbarna så de hinner ta sig innan vintern kommer.

Jag ser på träden att rönnbären börjar bli riktigt röda. Det är dags att gå grannskapet runt och plocka mina kassar fulla. Jag gör inte gelé eller något liknande. Jag fryser in rönnbären och lägger sedan ut dem till fåglarna i vinter. Det brukar vara kalasmat. När jag stod och betraktade rönbärsklasarna så slängde jag ett öga mot björken som står bredvid rönnen. Och där ser jag att det börjar skifta så smått i gult.

Jag känner att det ska bli riktigt skönt med höst. Min kropp längtar efter den på ett påtagligt sätt. Jag längtar efter ruskiga dagar med regn ute och en brasa, lite ljus och en bra bok där inne. Jag längtar efter den söta, mustiga doften av höst och jord, efter de stålande färgerna och efter vackra höstdagar med långa promenader.

2 kommentarer: