Bakgrund

fredag 28 oktober 2011

Femte aspekten; en favorit GudinnaMin favorit gudinna hämtas från den nordiska mytologin och är Freja. Hon bär även andra namn så som Fröja, Freyja, Menglöd, Mardöll, Gefn, Härn, Syr och Vanadis. Enligt myten är hon dotter till Njord och tvilling syster till Frej. Hon var gift med en gud som hette Od men blev övergiven av honom. Vissa forskare menar att Od är Oden som övergav Freja till förmån för Frigg. När hennes make lämnade henne grät Freja tårar av renaste guld och det är därför gamla nordiska skalder ibland använder uttrycket "Frejas tårar" i stället för guld. Hon har ett vackert guldhalsband som kallas Brisingamén.

Hon äger, precis som sin bror, ett magiskt svin men det djur som hon främst förknippas med är katter. Hennes vagn drogs av två katter vid namn Högni och Þófnir. Hon ägde även en falkhamn som tillät henne att förvandla sig till en falk och flyga runt i världen.

Hon var inte en av Asarna utan tillhörde Vanernas släkte. Man vet inte vad skillnaden mellan Asar och Vaner var men tydligen så flyttade Freja och hennes bror till Asarna som en del i en överenskommelse om fred mellan de båda gudastammarna. Hon är en fruktbarhets gudinna och då även kärlekens, sexualitetens och romantikens gudinna.

Men hon har även en stark koppling till sejd, magi och shamaism. Det var Freja som gav Oden kunskaper om shamaismen på Samsö och enligt Olof den Rödes saga så har sejdkvinnor ofta Freja som sin gudinna och fodrar sina kappor med päls av katter.

Yttligare en motsägelse är att Freja även kan ses som en krigsgudinna då hon får hälften av de döda från slagfältet medan Oden får den andra hälften.

När kristendomen började sprida sig i norden fick Freja dåligt ryckte om sig och prästerna utmålade henne som en syndig kvinna vars man hade övergivit henne på grund av att hon gick till sängs med andra män. Hon fick bli symbolen för allt som var fel och odygdigt med den gamla religionen. Vilket kan vara en av de anledningar till att det finns så få myter om henne bevarade.

Myterna är som sagt är få men vi vet att när Loke hade sitt raseri utbrott på gudarna anklagade han Freja för att vara lössläppt och att hon till och med gått i sängs med sin bror Frej. Vi känner även till två myter om hur hon fick sitt halsband. I den första ligger halsringen på botten av havet och gör havet fruktsamt och livgivande. Heimdal och Loke kämpar om smycket i form av sälar vid Singastein. Heimdal vinner och skänker smycket till Freja. Den andra myten beskriver att Freja spenderade en natt med var och en av de dvärgar som smidda halsringen. Men oftast när man ser hennes namn i myter så är det i förbigående när jättar, gudar eller dödliga försöker vinna hennes gunst och kärlek.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar