Bakgrund

måndag 24 oktober 2011

Jag rekommenderar...

Jag ville skriva ett litet inlägg om ett par saker som jag varmt kan rekommendera. Först ut är en bok

Häxa av Celia Rees är en riktigt bra bok som jag varmt rekommenderar. Den utspelar sig i mitten av 1600-talet när Mary tvingas fly från England till den Nya världen efter att hennes mormor anklagas för att vara häxa. Man får följa med Mary på hennes resa både den som tar henne till en helt ny värld men även på en inre resa för att försöka förstå vem hon är. Det finns även en uppföljare som heter Häxa - Bortom tiden, inte lika bra som den första men väl värd att läsa då den knyter ihop trådarna från första boken.

Nästa sak jag rekommenderar är den tecknade serien Il était une fois... , på  engelska heter den Once upon a time... och på svenska Det var en gång... . De olika säsongerna tar upp olika teman. Den första, och min personliga favorit, är Det var en gång... Tidernas äventyr (på engelska; Once upon a time ... Man). Serien tar med tittaren från jordens skapelsen, via apornas utveckling och de olika människoaporna till de stora ögonblicken i vår historia. Varje tidsepok har sitt avsnitt och berättar på en ganska roligt och underhållande sätt som gör det lätt för framför allt barn att ta till sig. För att vara gjord i slutet av 1970-talet så är den väldigt historiskt korrekt (vikingarna har inte ens horn på hjälmarna!). Som arkeolog och historiefantast så är detta verkligen mumma. Jag skulle verkligen rekommendera den till både barn och vuxna.

I samma serie finns även den kanske mer välkända Det var en gång ... Rymden och de flesta av oss såg förmodligen En cellsam historia någon gång under vår skoltid när vi lärde oss om kroppen. Båda klassiker som inehåller samma karaktärer som den första serien och med samma humor. De finns alla att få tag på här.

Till sist vill jag rekommendera en blogg. Det är en vän som åter har tagit upp bloggandet efter att ha lagt det på hyllan ett tag. Hennes blogg En doft av Danmark är verkligen värd ett besök. Förutom att hon skriver med samma värme och glimt i ögat som hon har när man träffar henne så är hon en riktig trollkonstnär när det kommer till stickning och virkning. Hon har gjort min absoluta favorit halsduk och skapar bedårande vackra pulsvärmare och mössor.  Som om det inte vore nog så har hon ett brinnande intresse för inredning och dessutom riktigt bra smak (i alla fall enligt mig) så det är värt att kolla in hennes blogg.

Det var alla mina rekommendationer för denna gången.

1 kommentar: