Bakgrund

söndag 16 oktober 2011

Det var länge sedan

Jag har varit lite frånvarande på siste tiden. Det beror inte alls på ointresse utan snarare på tidsbrist. Mellan flyttar, skolstart och renoveringar så har tiden och orken inte riktigt funnits tyvärr.

Under tiden jag har varit frånvarande har hösten slagit till ordentligt. Träden har snart inga löv kvar, alla vackra sommarblommor i trädgården har försvunnit och i stället blommar höstastrar och kärleksört för fullt. Även dagarna börjar bli märkbart kortare och nu när jag vaknar på morgonen är det sällan ljust. För en vecka sedan hade vi den första ordentliga frostnatten här. Så nu fyller jag på mina två fågelbord regelbundet med olika läckerheter i form av knäckebröd, fågelfrön, smör och misslyckade kakor. De vackert röda rönnbären som ligger i två stora kassar i frysen sparas fram till yule. Även fåglarna får kalas då.

Idag har jag tagit tag i höströjningen i trädgården. Allt är inte klart, jag har nog att göra en eller två dagar till. Men det är så att man börjar se skillnad. Jag har grävt upp det gamla jordgubbslandet och planterat om ett par perenner. De ser ut som stora liljekonvalj men jag har inte en susning om vad de heter då jag har fått dem av en granne. Hur som helst stod de väldigt illa och undanskymt. Men nu har jag gjort plats åt dem på framsidan av huset. Dessutom har jag klippt ut tayibären vilket verkligen behövdes.  Inte för att det syns direkt, mina taybär går tydligen på steroider. Jag har även tömt ut alla krukor med tomat och chiliplantor. Alla utemöbler och min grill är nu undan stoppade i boden och jag har vintertäckt mina örter.

Det här med övervintring av örter finns det många olika skolor om. Vissa tar in sina känsliga örter, andra täcker sina och vissa köper helt enkelt nya. Jag har aldrig lyckats övervintra en vuxen örtväxt inomhus så det har jag gett upp. Däremot brukar jag kunna klara av att ha ett par skott stående över vinter och sedan plantera ut dem till våren. Fråga mig inte varför jag lyckas bättre med skott. Att helt strunta i att vinterförvara örterna är inte min stil. Dels för att jag inte har en obegränsad budget och dels för att ett par av mina örter tar ett tag att driva upp och få så pass stora att man kan få ordentliga skördar av. Skulle jag behöva börja från början varje år så skulle det kännas hopplöst. Min filosofi är istället att försöka övervintra örterna ute. Går det så går det. Visa väldigt känsliga sorter går inte och andra klarar sig om det är rätt sorts vinter. Men de flesta klarar sig om man lägger ner lite tid på att se till att de har det bra. Det finns ett näst intill oändligt antal sätt att täcka och vinterisolera växter. Jag använder mig oftast av naturmaterial, de är lätta att hitta, gratis att använda och när våren kommer så är det bara att kasta dem på komposten. Som isolering har jag provat allt från hö, löv, gran ris, kottar och tidningar. Jag föredrar att använda löv som jag öser över växten i fråga, ganska rikligt men ändå så att det är poröst och inte kompakt, luft är en väldigt bra isolator. Där efter sticker jag ner lite gran ris runt om löven så att det håller löven på plats. Det bildar nästan en liten hydda. På gran riset lägger jag antingen juteväv eller vit täckväv (då i dubbelt eller tredubbelt lager) som jag förankrar i jorden med tjock ståltråd böjt till en båge som man använder som tält pinnar.  På det sättet så klarar de flesta av mina örter sig genom vintern om den inte är allt för kall. Materialet släpper igenom vatten och fukt och låter växterna andas.

Så här på hösten så är löv en väldigt bra hjälp i trädgården. Jag brukar kratta löv över rötter och stammar på lite känsligare växter för att ge dem lite skydd och det ligger alltid kvar löv på mina gräsmattor över vintern. De klipps sönder vid första klippningen av gräset på våren och blir riktigt bra gödning för gräsmattan när den börjar vakna efter vinterdvalan. Det enda negativa med alla löv är att speciellt björklöven har en tendens att leta sig in i huset och sprida sig över hall- och köksgolvet. Så fort jag damsugit upp en omgång så ligger det nya där.

Nu ska jag ut och hämta in lite ved till kakelugnen så att när kylan kommer krypande framåt kvällen så kan jag tända en brasa och njuta framför. Ha det så bra i hösthärligheten.

2 kommentarer: