Bakgrund

onsdag 2 november 2011

Bok rekomendationer

Jag tentapluggar egentligen. Men på något sätt har jag hunnit läsa ett par andra böcker som jag tänkte rekommendera till er andra som är ute efter något intressant att fördriva tiden med. Jag sprang för ett tag sedan på en bunt böcker om magi, wicca och liknande på en sekondhand butik här i stan. Det är lite ovanligt eftersom de flesta sådanan butiker här drivs av kristna organisationer vilket gör böcker i det ämnet, ja låt oss säga svåra att komma över. Men hur som helst kom jag över en liten skattkammare av böcker till ett billigt och bra pris och har börjat beta mig igenom dem sakta men säkert.Den första boken heter The ultimate encyclopedia of spells och är skriven av Michael Johnstone. Namnet säger det mesta, men inte allt, om boken. Den består till störste delen av olika trollformler som delas upp i olika avdelningar beroende på ändamålet. Här hittar man hur man skaffar sig mer pengar, vinner på lotto, avvisar fattigdom, vinner tillbaka en gammal kärlek , skaffar sig en ny kärlek, hur man håller sig frisk, stillar bråk, hur man byter förtrollningar lagda på en och en massor mer. Med andra ord något för alla, sammanlagt räknar jag till 88 olika trollformler.

Trollformlerna är riktigt bra och väl genomtänkta. Det finns något för nybörjarna men även lite mer komplicerade och ansträngande trollformler. De är naturligtvis på engelska vilket gör att man kan behöva översätta eller ändra på formuleringarna för att få det att flyta. Men det är inte för alla trollformler som jag vill rekommendera denna boken. Nej det är i stället de första kapitlen som jag blev mest imponerad av. Där går Johnstone igenom magins historia, hur den ser ut i dag och de grundläggande redsakapen på ett ovanligt snabbt och koncist men ändå väldigt informativt sätt. Där efter beskriver han grunderna för magiskt arbete, vad man bör tänka på och där finns även ett ypperligt kappitel om både ljusmagi och magi med hjälp av knutar. Till sist beskriver han vad man bör tänka på om man ska skapa en egen trollformel.

Sammanlagt gör de första kapitlen att detta är en av de mest lätt försåtliga och samtidigt mest informativa böcker om grunderna i magi som jag har läst. Jag rekommenderar den varm till alla nybörjare men även till de som är mer erfarna och vill få lite ny inspiration.

 

 Den andra boken heter A witch like me och är skriven av Sirona Knight tillsammans med tretton andra författare bland andra kända namn så som Patricia Telesco, AJ Drew, Ambrose Hawk, Lady Sabrina, Skye Alexander, Gerina Dunwich och Dorothy Morrison. Idéen är att varje författare beskriver hur de kom i kontakt med wicca/magi och hur det har påverkat deras liv. Den tar även upp vilka fördomar de har fått utstå, hur det är att vara öppet nyhednisk och samtidigt en offentlig person och livs förändrande upplevelser.

Jag hade stora förhoppningar på den här boken och till viss del har den levt upp till dem. Det är oerhört fascinerande att läsa om de olika författarnas erfarenheter och deras stigar genom livet. En del är relativt nya inom tron medan andra har haft direkt kontakt med Gardner och hjälpt till att forma wicca till vad den är idag. Genom hela boken hittar man små guldkorn som när Lady Sabrina beskriver hur hon ser på magi och dess konsekvenser:
"I hate people who say you shouldn't use magick to manipulate the forces. If you do a healing, you are manipulating the forces. If you want to do a love spell to attract a particular person to fall in love whit you, then go ahead and do it. But when Thursday morning rolls around and you decide that you don't like the color of his socks, you can't say, "Be gone foul thing" and kick him out of your life. It doesn't work that way. There's no difference between doing a candle spell and using courting tools in the form of a short skirt or perfume."

Eller när Raven Grimassi beskriver magi:
"Magick is simply an understanding of the inner mechanisms of Nature combined whit the ability to merge whit and channel these forces towards a manifasted desire."

De flesta av författarna bor och är verksamma till största delen i USA vilket märks på sättet de blir bemötta och även på de värderingarna de själva har. Det som kan irretera mig är att Sirona Knight skriver små sammanfattningar och kommentarer mitt i de andra författarnas texter. Ibland känns det lite som en kommentator under en fotbolls match "Och NN har nu kommit fram till att magi är det enda som kan fylla tomrummet efter NNs döda mor"  var på NN berättar om tragedin. Visst kan jag förstå att det finns behov att summera för att undvika att boken blir för lång. Men det känns ändå som ett störande element, jag hade hellre velat ha mer flytande text.

Men trotts detta kan jag varmt rekommendera boken. Den får en att känna sig lite mindre ensam och det är definitivt intressant att läsa om andra människors erfarenheter. Ett plus är ju att man får lära känna några av sina favorit författare på ett nytt sätt och dessutom upptäcka nya som verkar ha vettiga åsikter. Jag har redan skrivit en önskelistor med ett par böcker som några av författarna i boken har skrivit. Om inte annat så är det en väldigt bra historiestudie av hur långt wicca har kommit och hur vi kom hit där vi är idag och om alla de som kämpat för att ta oss hit.

 

Så det var mina två bokrekommendationer för nu. Jag återkommer nog så småningom om det är flera av böckerna i min hög som jag gillar.

2 kommentarer: