Bakgrund

lördag 12 november 2011

Varför fungerar inte min besvärjelse/trollformel/magi?

Fördelen med att ha en blogg är att man ibland får väldigt trevliga mail med frågor om både det ena och det andra. Vissa frågor får man oftare än andra och ibland kan man till och med få en fråga, eller i alla fall olika varianter på samma fråga, så pass ofta att det känns som att det bästa är att skriva ett helt inlägg om det. För de som inte gissat frågan från min titel så kan det se ut så här:
Hej

Jag har problem med min ekonomi (eller pojkvän/kärlek eller annat) och har försökt med den här trollformeln (ofta en länk till en sida på internet) men ingenting händer. Kan du ge mig förslag på en bättre trollformel eller göra en åt mig?

Hälsningar

NN

Det finns flera saker i ett sådant här mail som är värt att ta upp och diskutera och poängtera.

För det första (och kanske det mest grundläggande). Allt det som vi utför kring en besvärjelse med ljus, oljor, örter, stenar, ord med mera. Är bara hjälpmedel för att vi ska kunna fokusera på målet. Magin i sig själv ligger i den energi som vi kan alstra och skicka mot målet. Utan att skicka energi så är det hela meningslöst.

För att illustrera det lite tydligare kan man säga att det är som att försöka köra någonstans dit man aldrig varit förut. Du tar fram en karta, eller GPS beroende på hur teknisk du är. Men kartan i sig kommer inte få dig att komma fram till målet. Du måste själv starta bilen och köra dit kartan visar.

Samma sak med en besvärjelse. Du kan tända ljus, använda rökelse, vänta på rätt månfas och dag och stå på huvudet och rabbla fem verser på sumeriska. Men vet du inte hur du använder energin så blir det hela bara ett skådespel.

Så hur riktar man sin energi? Ja det är här som arbetet kommer in i bilden. De som trodde att magin är ett enkelt sätt att få något du vill ha upptäcker här att så inte är fallet. Att bli duktig på magi kan ta år av övning. Vissa tycker att det kommer lättare, andra svårare. Vi har våra talanger.

Innan du börjar med att försöka få din energi att göra någonting så finns det tre grundkoncept som är viktiga att lära sig: Grundning, Centrering och Skydd. Tanken är att du ska grunda dig med jorden, centrera dig i dig själv och skydda dig mot oönskade influenser. Låter enkelt men det kan vara knepigt, speciellt centrering kan ta tid att riktigt få kläm på. Alla tre tekniker kräver att du kan visualisera något. Det vill säga se något i ditt inre, prova och blunda och försök se din säng i ditt huvud. Låter enkelt men kan vara jobbigt. Innan du börjar öva på dessa tre tekniker så kan det vara på plats att öva upp din visualisering.

Vi börjar med grundning, eller jordning som det även kallas. Sätt dig bekvämt, det kan vara i soffan, det kan vara i meditations position, det kan vara i en data stol. Sitt så som du tycker är skönast. Slut ögonen och börja andas med djupa andetag. Slappna av. När du är avslappnad så föreställ dig (visualisera ;) ) att du sitter ute i naturen, kanske på en äng eller i en skog eller på en strand. Känn hur du har kontakt med jorden. När du andas ut så ser du hur det växer ut rötter från dig ner i jorden. När du andas in ser du hur du drar in ren, vit energi genom rötterna, från jorden in i dig. När du återigen andas ut så ser du hur du sänder ut all dålig, svart energi genom rötterna, som växer sig större och kraftigare, ner i jorden. Fortsätt andas in och ut, långsamt och kontrollerat. Till slut har du dragit in så mycket energi från jorden att du ser dig som en vit lysande gestalt, fylld av energi. Då är det dags att återvända, men dra inte in rötterna, behåll kontakten med jorden.

Nu kommer vi till centrering och den knepiga biten. Här gäller det att vara ärlig och öppen mot sig själv. Du ska nu skala bort allt som är oviktigt, alla yttre influenser och hitta vem du är. Sitt lugnt och stilla med slutna ögon och beskriv dig själv för dig själv. Det handlar inte om dit hus, din trädgård, dina vänner eller din familj. Det är du, ditt innersta jag som du letar fram. När du hittar dig själv under alla lagren se till att fästa den bilden i dig själv, se ditt inre som en klippa som alltid finns där vad som än händer. Detta är vad du kommer att bygga allt det som händer i dit liv på. Detta är den innersta delen av dig själv. Detta kommer kanske att ta lång tid att hitta. Ibland är det svårare att vara ärlig mot sig själv än mot andra. Låt det ta tid, det är en process som kan vara jobbig så pressa dig inte.

Nu till skyddet. Det finns olika sätt att skydda sig. Många wiccaner gör magi uteslutande i en cirkel, då behövs inget ytterligare skydd. Din cirkel skyddar dig mot allt som energisköldar skyddar mot och kanske ett par saker till. Men vill du använda magi när du inte kan/vill dra en cirkel så är en energiskölld din bästa vän. Den hindrar att andra energier och störande element blandar sig i det du försöker göra. Sitt åter bekvämt. Föreställ dig hur all den energin som du har samlat upp i din kropp från jorden glöder. Sakta så skjuter du ut en del av energin utanför din kropp. Det är som ett vitt ljussken, en bubbla av ljus som växer tills det att du är omgiven av en stabil sköld av ren energi. Den täcker hela dig. Håll kvar den där, känn på den med ditt sinne, dina tankar, så att du känner att den är stabil. Försök nu att öppna ögonen men hålla kvar energin runt omkring dig. Släpp den inte.

När du nu har klarat dessa tre övningar på en och samma gång och du känner att dina rötter är starkt förankrade i jorde, att du håller fast i din klippa och att skölden är uppe på en och samma gång så är du redo för att börja arbeta.

Aha tänker du, äntligen får jag tända mina ljus, använda rökelse, vänta på rätt månfas och dag och stå på huvudet och rabbla fem verser på sumeriska. Men ack nej. Nu är det dags att se till att du vet hur energi känns och hur du manipulerar den. Vem sa att magi var den enkla, snabba vägen?

Sätt dig återigen bekvämt (där ser du, det kunde varit värre, jag kunde ha sagt att du skulle ut och ställa dig i snön på ett ben). Utför grundning, centrering och skydd. Håll nu upp händerna framför bröstet med handflatorna ihop (som en lucia). Känn hur energin rinner ut från kroppen (inte all men en del) och ut i händerna. Prova att sakta kupa händerna och låt energin bilda en boll mellan dina händer. När du känner att du har kontroll så flytta isär händerna lite och låt bollen växa. Sakta men säkert kan du flytta händerna från varandra mer och mer och låta energibollen växa. Förlora inte bilden i ditt inre, om du gör det börja om från början. Du kommen kanske känna hur dina händer blir varma. Nu ska du börja arbeta åt andra hållet. För händerna närmare varandra och samtidigt känn hur energin rinner in i dina händer igen. Fortsätt med små steg tills du är tillbaka med händerna mot varandra. När du gör den här övningen lär du dig hur energin känns och hur du ska hantera den och manipulera den.

Nu är det dags för magi (dramatisk ljudeffekt). Börja smått. Har du något litet sår någonstans? Ett blåmärke på höften? Gör som inför övningen med energibollen. Men i stället för att frammana en boll så visualiserar du att såret/blåmärket blir mindre, hur det läker och försvinner. Håll bilden i ditt inre och skicka energi till såret/blåmärket. Det kommer att läka snabbare.

Då går vi vidare till lite större saker (äntligen tänker ni). Men (åh nej tänker ni) först ska vi prata om det här med färdiggjorda, redo att använda trollformler som man hittar lite här och var.

Nu kommer vi tillbaka till det här med att allt det som vi gör runt omkring själva energifokuseringen bara är hjälpmedel. Så nu när du kan använda din energi så är det även viktigt att du förstår varför du ska använda hjälpmedlen (vad gör en karta för nytta om du inte vet hur du ska läsa den?). Så du hittar en formel du vill prova. Bra, gör nu din efterforskning. Varför ska ljuset vara grönt? Varför ska jag använda en kvartskristall? Måste jag verkligen stå på huvudet? När du förstår alla delarna av ritualen så är det dags att vi pratar språk.

Visst det kan vara mäktigt att rabbla rader på främmande språk. Men helt ärligt, hur mycket förstår du av sumeriska? Hur vet du att du inte sitter där och rabblar: Apan vill ha en banan, apan vill ha en banan? Det vi gör inom magi ska komma naturligt, flytande och vara hjälpsamt. Alltså, orden som du använder ska kännas bekväma på tungan och komma utan stakningar. Det innebär att även de flesta engelska formler mår bra av att översättas till svenska, eller ditt modersmål vad det nu må vara.

Med det sagt så gäller det att översätta med finess. Ingen "google translate" utan se till att din text har samma klang som originalet, samma andemening. Det är stämningen och känslan du är ute efter, inte de exakta orden.

Så där. Nu ska vi göra magi! Samla ihop alla förnödenheter och se till att rena allt från energirester. Sätt dig/ställ dig någonstans där du vet att du får vara ifred. Grunda, centrera och skydda dig. Fokusera nu på vad du vill uppnå, säg en ny pojkvän. Känn hur det känns att vara kär inom dig, fokusera på känslan. Börja med ritualen, du bör kunna den nästan utantill. Känn att för varje element du lägger till så förstärks ditt fokus på känslan. Orden du säger får mening och blir till känslan, ljuset som brinner framför dig är känslan. När du når höjdpunkten på ritualen samlar du all energi du kan och fokuserar på målet och medvetet släpper iväg energin mot målet, medvetet och med vilja. Nu är du färdig.

Nu har du ett par saker att tänka på (nej du är inte riktigt färdig än). Bli inte besatt av din formel, ju mer du tänker på den desto mer lockar du tillbaka lite av den energin du sände ut. Förvänta dig inte att i samma sekund som du är färdig så knackar "Mr Right" på dörren. Det kan ta lite tid beroende på hur duktig du är och hur stark formel du använde. Det gäller även att du inte kan sitta hemma och tro att dröm killen på magisk väg hittar hem till ditt hus och knackar på dörren och blir galet förälskad när du öppnar. Du måste åtminstone underlätta genom att gå utanför dörren och in på Ica så att magin har en vettig chans. Likadant om du söker ett jobb så kommer det inte ringa en arbetsgivare hem till dig på måfo och undra om du vill ah ett jobb. Du måste åtminstone skicka iväg ett par CV till ett företag.

Sådär mina vänner. Det är så man lyckas med magi och med energimanipulation, enligt vad jag har lärt mig. Kom sedan inte och säg att magin är en genväg för det ligger stort arbete och förberedelse bakom den minsta sak. När man blir bättre går det snabbare, man gör det av instinkt och inte som något ritual i sig. Det är lite som att växla en bil. I början så måste man tänka; trampa ner koppling, lägg i rätt växel, släpp kopplingen. Men när man kört ett tag så sker det efter invant mönster.

Magi är något som vi ibland gör utan att tänka på det, speciellt när vi är barn och "inte vet bättre". Den sortens magi kan vara kraftfull, men den är även okontrollerad och ofokuserad och därför inget att sträva efter. Jag hoppas ni har orkat ta er igenom all text, jag är imponerad om ni gjorde det. Kanske borde jag ha delat upp det i två inlägg men nu får det blir som det blir. Jag hoppas ni får nytta av det dock. Jag hoppas att om ni ser felaktigheter, eller om ni tycker att jag hoppat över något att ni skickar ett mail eller en kommentar. Jag vill ju inte sprida felaktig information. I framtiden kommer det nog även dyka upp ett litet inlägg om hur man konstruerar sina ritualer från grunden.

Men nu får det vara nog för idag, ser även att klockan har gått över på imorgon. Nåja jag är lite efter min tid ;).

4 kommentarer: