Bakgrund

måndag 8 augusti 2011

Ta hand om örter

Inte nog med att man ska odla och sköta sina örter. För att kunna använda och njuta av dem året om så gäller det att ta hand om dem på rätt sätt så att de står sig. Det finns en rad olika sätt att skörda och ta hand om örterna för att bevara dem. I det här inlägget tänker jag snabbt gå igenom de vanligaste sätten samt även berätta hur jag gör.

Insamling

Oavsett om du odlar örter själv, plockar i naturen eller köper färska örter i affären för att torka så är den övergripande regel att örterna ska vara av god kvalité samt att de inte ska växa nära vägar eller på andra ställen där växten kan få i sig gifter av olika slag. De flesta delar ska dessutom samlas in när det är torrt väder, det behöver inte vara strålande sol men se till att växt delarna inte är fuktiga. Dock finns undantag som bark (se nedan).

Blad

Blad skördas innan växten blommar, gärna så snart som möjligt efter de har slagit ut. Välj bara friska och fina blad. Klipp bort gula eller skadade blad.

Blommor

Även här är det bäst att plocka dem så nära som möjligt efter det att de slagit ut och att man bara ska välja de blommor som ser friska ut.

Frukter och bär

Se till att frukterna eller bären är mogna när de plockas.

Rötter

Grävs upp på våren eller på hösten.

Lökar och rotknölar

Tas upp på hösten när växten har börjat vissna.

Bark

Bör skördas på hösten efter träden fällt sina blad eller på våren precis innan bladen slår ut. Bark är lättast att skörda när det är fuktigt i luften eftersom det är enklara att skala av den då.

Efter skörd

Ja efter skörden måste man ta hand om örterna så att de håller. Annars är det lätt hänt att de ruttnar, möglar eller härsknar vilket gör att de blir oanvändbara både för matlagning, medicinering och magi. Det finns en rad olika sätt att förhindra de här processerna och bevara de egenskaper vi vill åt.

Frysning

Ja tro det eller ej, men det går utmärkt att frysa de flesta blad och blommor. Fördelen är att det är enkelt, snabbt och svårt att misslyckas med. Nackdelen är att frysta örter inte är lika lätta att använda till tex rökelse som torkade. Personligen så fryser jag in örter till matlagning men inte till medicinsk eller magiskt bruk. Fast om det börjar närma sig april och de torkade örterna är slut så kan jag nalla lite av frysta om jag har sådana kvar.

Lägga i olja eller i vinäger

Det finns ett par sätt att göra detta på. Dels kan man välja att låta örten ligga i olja (mandel, solros, raps, oliv eller liknande olja) och låta växtens nyttiga ämnen gå över i oljan och sedan silar man av växt delarna och sparar oljan i en mörk behållare, gärna i kylskåp. Fungerar bäst om man tänker använda extraktet på huden eller utvärtes. Dels kan man hälla olja eller vinäger över örtdelarna i mörka burkar eller flaskor. Var noga så att vätskan täcker växtdelar. Sedan låter man de stå kvar i vätskan, helst i kylskåp. Då kan man använda både örter och oljan eller vinägern.

Koka i vatten

Detta är ett bra sätt att se till att man alltid har sitt eget örtte hemma. Ta en stor gryta och fyll med vatten. Ta ett mindre kärl och lägg i en knippa valfria örter och lite mer än en liter vatten. Koka upp vattnet i den stora grytan. Låt därefter kärlet med vatten och örter ligga i vattenbadet i ca 3 timmar, det ska aldrig koka, bara bli varmt. Efter 3 timmar ta man ur kärlet ur vattenbadet och låter det svalna. Sila av örterna och häll infusionen på små petflaskor som fryses. Sedan kan man ta upp en petflaska i taget och slå upp lite te i en kopp som man värmer. Man kan även använda infusionen till utvärtes bruk. Personligen gör jag sällan detta eftersom det är lika lätt att göra te på torkade örter. Men om man får väldigt mycket av en ört som man kanske inte har plats att förvara torkad så är det ett alternativ.

Torkning

Förmodligen det vanligaste sättet att bevara örter på är just torkning. Det finns lite olika sätt att torka örter. Dels genom lufttorkning och dels genom ugnstorkning.

Lufttorkning

Passar bra till alla sorts blommor, blad och stjälkar. Grundidéen är att låta luft cirkulera runt örten på ett torrt, svalt och mörkt ställe. Detta kan åstadkommas genom att man knyter små buketter av örten och hänger upp och ned i ett skjul, en garderob eller i ett skåp eller genom att lägga örterna på brickor täckta med hushållspapper eller tidningspapper och ställa på svala, mörka ställen eller att man lägger örterna i korgar eller siktställ som får stå torrt och mörkt. Man kan även göra så kallade smugesticks (ser ut som små cigarrer av torkade örter) genom att samla ihop en bunt av valfria örter och surra den tajt med bomullssnöre innan man hänger upp den att torka. Det är viktigt att örterna inte utsätts för fukt eftersom de då kan mögla. Likadant är det viktigt att inte utsätta dem för direkt solljus då de då kommer att mer likna hö än örter. Örten är färdig när den går att smula mellan fingrarna. Lägg örterna i burkar med tättslutande lock och förvara mörkt.

Ugnstorkning

Passar bättre till grövre material så som rötter, lökar, rotknölar och bark. Skär växtdelarna i mindre bitar och låt lufttorka i 24 timmar. Sätt ugnen på omkring 50 grader och ställ in en plåt med växtdelarna utspridda på. Låt dem stå i ugnen tills de är helt torra. Förvara dem sedan som lufttorkade örter.

Användning

Man kan använda örter till det mesta. Man kan använda dem för att smaksätta maten, för att göra skönhetsprodukter av, för att må bättre, till magi eller för att hemmet eller badet ska lukta gott. När du ska använda örter så ger jag rådet att ta reda på så mycket du kan om örten innan du använder den. Det finns örter som är giftiga, som kan irretera huden eller som på annat sätt kan vara olämpliga att använda på vissa sätt. Så ta alltid det säkra före det osäkra och läs på en gång extra.

Hur jag gör

Jag lufttorkar de flesta av mina örter i små buketter. Ibland kan jag använda korgar om det bara är blommorna jag är ute efter som tex gurkört eller kamomill.  Jag har ett uthus som har varit skomakeri en gång i tiden. Där i finns en järnstång som är utmärkt att hänga växter på. Tyvärr så finns det gott om fönster på uthuset vilket gör att jag måste skydda örterna mot det. Detta gör jag genom en tidning som jag viket till en strut. Jag har gjort en liten skiss så det blir lite klarare vad jag menar.



Ta en dagstidning och vik upp på mitten så att det ser ut som på första bilden. Lägg örtbuketten snett mellan kant 1 och 2.

Vik kant 1 mot kant två så att buketten blir täckt av en flik och det ser ut som bild 2.

Vik kant två (där tidningen är vikt från början) så att det ser ut som på bild 3.

Vik till sist ner kant 3 mot kant 1 och 2 så att man får en strut med örterna längst in. Sätt en klämma på spettsen och häng upp.

Så här ser det ut i boden här hemma:



I kuverten har jag färdigtorkade frön som ska användas till nästa års sådd. De är märkta med vad det är för frön och när de skördades. De dubbelvikta tidningarna innehåller lavendelhjärtan (björkgrenar som är bundna i hjärtform med lavendel instuckna i ) som är för stora för att torka i strut form. I struten hänger lavendelbuketter. På tidningen skriver jag sort och när den skördades. I äggpåsen ligger frökappslar som inte är helt torra ännu. När det gäller frön så använder jag gärna äggpåsar eftersom en del fröskidor "exploderar" när de är helt torra och sprider frö överallt. Då är det bra att ha det inneslutet. Även här skriver jag sort och när de är skördade.

Bilden är tagen precis i början av säsongen, allt eftersom sommaren går så blir det fler och fler strutar och kuvert som hänger på stången. Till slut blir det nästan jobbidt att komma in i rummet innanför. Men det försvinner även strutar allt eftersom de blir torra.

Det var lite om hur man tar hand om de örter man vill ha under vintern. Hoppas det ger lite idéer och en önskan att prova.

1 kommentar: